Halászlé
Halászlé
Na, kedvesem, ez az az étel amit, ha a férjed akar elkészíteni, akkor ne ellenkezz, hanem vihargyorsan nyomd a kezébe a fakanalat, és húzzál ki a konyhából, mint a vadliba, de úgy, hogy vissza se menj, csak ha már el is mosogatott maga után, ami szerintem ki van csukva, de reménykedni azért mindig lehet. Elvégre, a remény hal meg utoljára.
Szóval, ez a szuperkaja piszokul macerás. Annyit kell vele piszmogni, hogy mire elkészül, már nincs is kedved enni belőle. Bár bevallom, én még a felét se pöcsölöm vele, mint Papa szokta, de még így is tisztességesen rámegy az egész délelőttöm. Ha meg a halat is neked kell megpucolni, akkor tényleg csak lassan haladhatsz vele, mint csiga a dárdás sünökkel teleszórt akácerdőben.
Ja, és azt elfelejtettem mondani, hogy ráadásul nem is egy kifejezetten olcsó kaja, úgyis mondhatnám qrva drága. Viszont, ha jól készíted el, akkor megéri, mert nagyon finom tud lenni, bár tudom, hogy Te nem vagy oda érte, de hidd el, hogy honfitársaid nagy része kifejezetten kedveli ezt az ételt.(Hú, de szépen és szabatosan fogalmaztam! Ez azért nem semmi!)
Hozzávalók:
(Ajaj, itt kezdődik a baj, annyi minden kell hozzá, hogy szerintem a felét el fogom felejteni!)
- Hal – lehetőleg sokféle, mert akkor igazán finom a leves. Ponty, harcsa, kecsege, busa, minden jöhet.
- halfejek, vagy apró hal
- belsőség – ha szereted az ikráját, akkor az is, ha nem, akkor elég a haltej. (Ezt ne úgy képzeld el, hogy megfejik a halat, mert ez eddig még senkinek sem sikerült a világtörténelemben. Nem tudom, miért hívják haltejnek, de annak hívják és kész. Vita nincs. Hidd el, még mindig jobb, ha haltejek nevezed, mintha halge..inek, merthogy tulajdonképpen az. A hím halak „megtermékenyítő nedve”. Tessék! Tudom én ezt kulturáltan is mondani! És most ne kezdj el nekem fintorogni, hogy „Fúj, de undi!”, mert egyáltalán nem undi, ellenben nagyon finom!
- Halászléalap, illetőleg halászlékocka (Jelzem, ha van apróhalad, halfejed, uszony, akkor az alapot te magad is elkészítheted. Persze, ez plusz macera, de legalább olyan lesz, amilyennek te akarod.)
- vöröshagyma
- paradicsom
- paprika
- só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése:
A halfejeket, illetve az apró haldarabokat felteszed főni sósvízben. A halszeleteket besózod, és félre teszed. Amikor a halfejek megfőttek (5-10 perc) kiszeded őket, és ekkor kezdődik a molyolás: szépen, óvatosan lekaparászod a husikat a csontról, de úgy ám, hogy szálka egy szálka se maradjon benne. Röpke félórás kapirászás után, mikor már életunt Hamupipőkének érzed magad, megfogadod, hogy többet a büdös életben nem főzöl halászlevet. Ám ez a fogadalom el fog szállni, mint lepkepuki a langyos tavaszi szélben, mihelyt kész lesz a leves, és te és a vendégeid kétpofára toljátok az arcotokba. Míg a halfejek főttek, addig Te ügyesen elkészítetted a pörköltalapot, amit felöntöttél vízzel. Nem? Az gáz! Akkor most fogj neki, de üstöllést! Belehelyezed a besózott halszeleteket, illetőleg a lefejtett husikat, és ha van belsőséged, akkor azt is. A szálkát ne tedd bele, hacsak nem akarrod kinyiffantani a vendégeidet! Felolvasztasz 3-4 db halászlékockát, vagy ha van halászléalapod, akkor azt teszed bele a levesbe. Nagyon lassú tűzön főzöd, de úgy ám, hogy még kavargatni sem lehet, csak rázogatni az edényt, mert különben összetörik a hal. Általában az emberek többsége jó csípősen szereti a halászlét, de ha gyermek van a társaságban, akkor bánj egy kicsit takarékosan az erős paprikával.
Csak halkan megjegyzem, hogy halászlébből van egy csomó féle. Pl.: bajai, szegedi, balatoni, meg tudja a ’zíz, hogy még hány féle. Itt is működik az ahány ház, annyi szokás. Az biztos, hogy szerintem a Papa halászléjának nincs párja!