Bableves variációk

  1. Bableves

Ennek két fajtája is van, mind a kettőt itt írom le. Naná, majd két lapot pocsékolok rá!

Az első a savanyú bableves, a másik az édes bableves. Nem azért édes, mert cukor van benne, hanem azért, mert nem savanyú. Logikus, nem? Komolyan: az édes bablevest más néven zöldséges babnak is nevezik, de én szeretem megtéveszteni az ellenséget, meg aztán mi mindig így mondtuk.

Tehát lássuk a medvét! (Meg a leveseket!)

 

  1. Savanyú bableves

    Az eredeti kép a www.szakacsreceptek.hu oldalon található.

 

Ezt mamid mindig is jobban szerette. Én nem. Apád igen. Ádám is. Te is. Szóval, csak én nem. De én nem számítok. Úgyhogy nyugodtan főzd csak ezt. Nem baj, hogy én majd meghalok majd a másikért, Te ne törődj vele, főzzed a savanyú levest! Legfeljebb én majd nem eszek belőle. Jó lesz nekem a száradt kenyérhéj is. Ne is törődj vele!

 

Hozzávalók:

 

  • bab – ki hitte volna?
  • krumpli – vagy burgonya, ha akarod, de mind a kettőt el is hagyhatod, ha nem szereted bele. Mármint a krumplit és a burgonyát. A babot ne hagyd ki, mert akkor nagyon üres lesz a levesed!
  • hagyma – fok is, meg vörös is. (Mármint fokhagyma, és vöröshagyma – de ezt csak a gyengébbek kedvéért mondom. Dehogy is a tiédért! Mit gondolsz Te rólam?!)
  • liszt
  • füstölt husi, ha van – ha nincs megteszi a füstölt ízű kocka is. Tudod, az a Maggi vagy Knorr féle. De jó bele a füstölt kolbász is. Szóval, ami van otthon. Ha semmi nincs, akkor két eset lehetséges: vagy nem teszel bele semmit, vagy nem főzöl babot. Ennyi.
  • tej
  • ecet
  • paprika
  •  

 

Előző este beáztatod a babot is, meg a füstölt húst is. A füstölt húst pláne muszáj, mert különben olyan sós lesz a levesed, hogy a kecske is elmekegi magát tőle.

Tehát, amikor főzni kezdesz: forró vízbe beleteszed a babot, és a füstölt húst. (Nyilván, ha nincs füstölt húsod, akkor ne tedd bele csak a babot!) Teszel bele pár szem babérlevelet is. (Puff neki, ezt kifelejtettem a hozzávalókból. Sebaj, most írom. Jó ez így is.) Sózod. És egy kevés levesízesítőt adsz hozzá. Slussz. Semmi egyéb fűszer nem kell bele. Na, ezenfelül teszel bele egy egész paradicsomot, ha nincs, akkor üveges paradicsomból két – három evőkanállal, vagy sűrített paradicsomot egy kis dobozzal. Szerintem ez utóbbit fogod beletenni, mert hogy én nem főzök be paradicsomot, arra is mérget vehetsz, ha pedig nem főzök be, akkor neked se lesz, az is tuti. Aztán pottyantasz még a levesedbe egy egész paprikát, egy fej vöröshagymát is.

Főzöd, amíg a bab és a hús meg nem puhul. Akkor berántod és behabarod a levesedet. Hogyan? Ja, persze, ezt sem tudod. Na, jó, akkor leírom. Ha akarom. De most nem akarom. Majd később. Először azt írom le, hogy a rántás és a habarás után ízlés szerint ecetet teszel a levesedbe. Ne sokat, mert akkor nagyon savanyú lesz, és nem mindenki szereti, ha csücsörire húzódik a szája.

 

Rántás:

Forró olajba teszel lisztet, 1-2 fej fokhagymát is beletörsz. Megpirítod, de csak annyira, hogy a fokhagyma meg ne égjen, mert akkor rohadt keserű lesz az egész levesed. Tehát csak érzéssel. Aztán szórsz bele pirospaprikát. Ekkor gyorsan keversz rajta vagy kettőt, majd lekapod a tűzről, és hideg vízzel felöntöd, majd beleszűröd a levesedbe. Ekkortól kezdve még a füleddel is figyeled a levest, mert rém gyorsan ki tud futni, és akkor aztán leshetsz, meg takaríthatod a gázodat.

 

 

Habarás:

Ezt hidegen készíted. Lisztet simára kevered a tejjel, vagy a tejföllel, és beleszűröd a levesbe, vagy a főzelékbe. A tej, ill. a tejföl mennyisége mindig attól függ, hogy milyen sűrűre akarod készíteni az ételt. Nyilván ha főzeléket készítesz, akkor több a liszt és kevesebb a tej, levesnél mindez fordítva működik.

Ne aggódj, a könyv végén minden konyhai alapműveletet megtalálsz teljes részletességgel. Ez csak egy kis előleg volt. Hogy ne kelljen máris keresgélned. Látod, én mindenre gondolok, kivéve, amire nem.

 

  1. Édes vagy zöldséges bableves

    Az eredeti kép a www.mindmegette.hu oldalon található

 

Ebben az esetben is be kell áztatni a babot előző este. Ez a leves akkor különlegesen finom, ha fehér babból készíted. Ebbe nem kell füstölt hús, de a kolbász nem rontja el.

A babot felteszed főzni a zöldségekkel együtt. (Sárgarépa, zeller, petrezselyem, karalábé, paradicsom, paprika, vöröshagyma, egyszóval, mintha húslevest főznél.) A fűszerezés is hasonló a húsleveséhez. Só, bors, paprika, levesízesítő. Amikor minden puhára főtt, akkor egészen egyszerűen berántod a levesedet, de most a fokhagymát kihagyod. Habarni sem kell, és ecet sem kell bele, úgyhogy sitty-sutty, már készen is vagy.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük